U mnie także w albumiku jest dużo starych fotografii.
Kilka z nich pokażę
Pierwsza fotografia pokazuje mój pierwszy stateczek sterowany radiem.
Jak widać nie jest to "wypasiony" FSR tylko łódeczka napędzana radzieckim
motorkiem "Meteor" poj. 2,5 ccm (oj dał mi ten motorek popalić, oj dał
) odciski miałem na każdym palcu
. Wtedy silniki uruchamialiśmy sznurkiem a o rozrusznikach nikt nawet nie myślał
Kierowałem tą łódką z róznym skutkiem, trzymając w rękach nadajnik jednokanałowy PILOT2 (też radziecki
) Modelik był zrobiony na podstawie planów P. Pietrzaka z Warszawy,całkowicie z drewna metodą taką jak Ajaks opisywany w dziale "pierwsze kroki" i w "MODELARZU"
I pływał pięknie. Pamiętam,że do napędu używałem śrub ś.p. P. Jana Kosmali ze Skalmierzyc, którego nazywaliśmy Dziadzio. Nikt z nas Wrocławiaków nie zwracał się do Pana Jana inaczej
Łódkę tą zbudowałem w 1973 roku
__
Druga fotografia pokazuje ekipę Wrocławia, na Mistrzostwach Polski F1,F3 w Rawie Mazowieckiej w 1981 roku
Prawie każdy z Nas wrócił wtedy z tych zawodów z medalem. Maskotką ekipy była ta piękna dziewczyna
którą widać na fotografii. z Ekipą naszą sfotografował się także Pan Jan Marczak z Warszawy.Twórcą tej drużyny był i jest Pan Janeczek Sewerniak Nasz instruktor i Wychowawca. To także dzięki Niemu wyszlismy na ludzi. Pięknie było....
___
Na trzecim zdjęciu widać ekipę polską na zawodach w Schwerinie w NRD.To był chyba 1984rok Na tych zwodach startowali też żeglarze ( same Asiory
), Koledzy od makiet i my Fsrowcy Na tej fotografii widać nieżyjących już: P.Stefana Smolisa ( autora książki "1000 Słów o Modelarstwie" i w tamtym czasie redaktora naczelnego "Modelarza") a także P. Tadeusza Rackiego z Gdańska, Wspaniałego Człowieka i wielkiego Modelarza. FSRowcy na tych zawodach to: Ryszard Dziergwa, Romek Zięcina z Tomaszowa ( syn Wacka Zięciny) wtedy junior i ja
___
Na ostatnim zdjęciu już dużo pózniej zrobionym widać Władka O. ( siedzi na krzesełku) Ludka ( to ten grubasek z brodą
), ś.p. Antka Trzcińskiego( ten w dresie) i mnie.
Zdjęcie zostało zrobione w 1998r. na zawodach w Holandii w Haarlemie gdzie jeżdzimy ścigać się od wielu lat.
A.C.